close

Menu

Navigacija keyboard_arrow_down

KATEGORIJE BLOGA

Blog Rss rss_feed

Što je marketplace i koje su njegove prednosti za prodavača

Što je marketplace i koje su njegove prednosti za prodavača

Marketplace je web shop platforma na kojoj više pravnih osoba svoje proizvode i usluge prodaje preko interneta.

Uloga vlasnika marketplacea je okupiti prave dobavljače i prave kupce kako bi potaknuli prodaju putem platforme s više dobavljača. 

Cilj marketplacea je olakšati razmjenu dobara između prodavača i kupca, tako da privuče što veći broj prodavača i tako kupcima ponudi što bolju ponudu.

Tako prodavači dobivaju dodatnu vidljivost i još jedno mjesto za prodaju svojih proizvoda, a vlasnik marektplacea zarađuje proviziju od svake prodaje. 

Marketplace na prodaju može nuditi gotovo sve vrste proizvoda, od autodijelova i atletske opreme do potrepština za zabave i dječjih igračaka. 

Marketplace ili online shopping centar

Kako bismo bolje objasnili što je zapravo marketplace, usporedit ćemo ga sa shopping centrom. 

Sigurno ste bar jednom bili u nekom shopping centru u čijim ste brojnim trgovinama mogli kupiti odjeću, obuću, parfem, kućne potrepštine, namirnice i razne druge proizvode. 

Svaka od tih trgovina zauzima određeni prostor unutar samog centra. Svaki trgovac za prostor u kojem se nalazi njegova trgovina plaća najam vlasniku shopping centra.

Na isti način funkcionira i marketplace, samo što je u tom slučaju prostor kojeg trgovine uzimaju u najam na internetu. A vi kao kupci ne morate čak ni hodati od trgovine do trgovine već su svi proizvodi od vas udaljeni samo nekoliko klikova. 

Popularnost marketplacea

Marketplace, odnosno web trgovina s više prodavače, postaje sve popularniji način online prodaje jer je pokretanje takvog načina prodaje pristupačnije nego ikad. 

Amazon, Ebay i Aliexpress neki su od svjetskih najpoznatijih primjera marketplaceova za trgovce na malo.

Marketplace eCroatia.hr vam nudi moćna rješenja e-trgovine pod jednim krovom. Prodajte vaše proizvode online uz naše najniže naknade za obradu plaćanja. Zatražite više informacija kako biste vidjeli što eCroatia.hr može učiniti za vas.

Prednosti marketplaca

Brojne su prednosti koje vam marketplace nudi u odnosu na otvaranje vlastitog web shopa. Nabrojat ćemo one glavne.

Web shop bez procedura, dodatnih ulaganja i papirologije

Želite imati vlastiti web shop i prodavati svoje proizvode online, ali se nemate vremena ili resursa baviti time? 

Možda uopće neznate gdje biste počeli? 

Marketplace je u tom slučaju najisplatljiviji izbor.

Kreiranje kvalitetnog web shopa može koštati od 15.000 kn na više. Odlučite li svoje proizvode prodavati na marketplaceu, nećete morati skupo platit kreiranje vlastitog web shopa, ni tražiti programere i dizajnere.

Svako pravno lice koje izlaže svoje proizvode u sklopu marketplacea, dobiva vlastiti web shop, a da pritom ne mora proći ni kroz zakonsku proceduru za otvaranje istog

Vlasnik marketplacea je taj koji se mora pobrinuti da e-trgovina posluje u skladu sa zakonom. 

Osim toga, marketplace funkcionira na principu provizije koju ćete platiti tek kad nešto prodate. Iz tog je razloga vaš početni ulog mnogo niži nego da otvarate vlastiti web shop.

Lakše do novih kupaca

Jednom kad su vaši proizvodi online, kupci će ih preko internet tražilica moći pronaći. 

Prema zimo.dnevnik.hr polovica građana Republike Hrvatske povremeno kupuje online i taj se postotak brzo povećava. 

Postavite li vaše proizvode u relevantni marketplace s jakim marketinškim planom, možete veoma brzo početi iskorištavati njegovu posjećenost za prodaju vlastitih proizvoda.

Manje troškova za marketing

Otvarate li vlastiti web shop, dio budžeta definitivno ćete morati uložiti u marketing kako bi što više ljudi došli na vašu stranicu i kupovalo od vas. 

Marketing je nužan i kad je marketplace u pitanju, no u tom slučaju njime se bavi vlasnik platforme.

Bolja prilagođenost za promjene u vašem prodajnom asortimanu

Do nedavno su ste vaše kupce mogli obavijestiti o novom ili diskontinuiranom proizvodu jedino ako ste dali tiskati novi prodajni katalog. Danas, ne samo da možete napraviti digitalni katalog, nego informacije o proizvodu možete ažurirati u hodu. 

Marketplacea štedi sate vremena u vašim tjednim poslovnim operacijama. Samo pazite da odaberete neki s dobrim dizajnom kataloga proizvoda kao što je eCroatia.hr.

Veće povjerenje i veća sigurnost za kupce

Ako otvorite web shop u sklopu marketplacea,  kupci će automatski dobiti dojam provjerenog biznisa

To će im olakšati odluku da proizvod kupe baš od vas

Prema izvješću statista.com, prodaja preko marketplace platformi kao što su eBay, Amazon i Alibaba predstavlja 1/4 svih online prodaja u svijetu u 2021. godini. 

Novi načini plaćanja za kupce

Marketplace kupcima može ponuditi načine plaćanja koji ne nudite u svojoj fizičkoj trgovini. 

Marketplace eCroatia.hr svojim kupcima nudi plaćanje putem svih kartica, pouzećem te virmanom odnosno internet bankarstvom. 

Ne morate registrirati dodatne djelatnosti za vašu tvrtku ili obrt

Da biste mogli otvoriti vlastiti web shop, vaša tvrtka mora biti registrirana za djelatnosti:

  • usluge informacijskog društva,
  • trgovina na malo preko pošte i interneta,
  • trgovina na malo izvan prodavaonica, štandova i tržnica,

a moguće je da ćete morati povećati temeljni kapital tvrtke. Sve vas to može koštati oko 6.000 kuna. 

Prodaja preko marketplacea podrazumijeva da prodavač svoje proizvode prodaje vlasniku marketplacea koji ih prodaje kupcima. Dakle, dovoljno je da tvrtka koja posjeduje marketplace ima registrirane nabrojane djelatnosti. 

Zaključak

Za mala i srednja poduzeća prodaja preko marketplacea predstavlja mnogo manji poslovni rizik u odnosnu na otvaranje vlastitog web shopa.

Zahvaljući nižim troškovima i kraćim procedurama otvaranja web shopa u sklopu marketplacea te bržem procesu pronalaženja kupaca zahvaljujući postojećim posjetiteljima marketplacea, ovaj način online prodaje i u Hrvatskoj postaje sve popularniji. 

Posjedujete li tvrtku ili obrt i svoje proizvode želite prodavati online, zatražite više informacija i uvjete suradnje s online marketplaceom eCroatia.hr

Je li vam ova objava bila od pomoći?

    
`
`

Autor:

0 Pretplatnici
No comments at this moment
expand_less
close

Popular product

Result of search